Pravá juhočeská kulajda

s vajíčkom do stratena

Za dnešnou polievkou nepôjdeme ďaleko. Vlastne my nepôjdeme nikam. Suroviny prídu ku nám, ale pre nápad na recept sme nemuseli ísť ďaleko. Polievka s výraznou vôňou kôpru nie je úplne jedlo pre tých, ktorí chudnú, ale raz za čas prečo nie. Ak zhrešiť, tak toto je správna voľba. Určite neoľutujete. Za nás stokrát áno.          #hviezdoukuchyne

Energetické hodnoty pre neuvarené suroviny

1 porcia 100 g
Energia
2221kJ /
531 kcal
888 kJ / 212 kcal

Tuky

43 g

17,2 g

nasýtené mastné kyseliny

17 g

6,8 g

nenasýtené mastné kyseliny

3 g

1,2 g

Sacharidy

35 g

14,0 g

Cukry

9 g

3,6 g

Vláknina

0 g

0,0 g

Bielkoviny

17 g

6,8 g

Čas

30 minút

Suroviny na 4 porcie
Hladká múka (g)

30

Kurací bujón (ks)

2

Maslo* (g)

25

Repkový olej (ml)

30

Zemiaky (g)

500

Hliva (g)

50

Smotana na šlahanie* (ml)

250

Ocot (ml)

30

Trstinový cukor (g)

30

Kôpor (g)

20

Bobkový list (ks)

4

Nové korenie (ks)

6

Rasca mletá (g)

5

Vajíčko (ks)

4

Soľ, čierne korenie
*uschovajte v chladničke
Alergény

1. Obilniny obsahujúce lepok

3. Vajcia a výrobky z nich

7. Mlieko a výrobky z neho

Postup

maslo v hrnci

Najprv si očistíme a nakrájame zemiaky a huby, aby sme ich mali pripravené na neskôr. Do hrnca necháme roztopiť maslo a olej, aby masť pokryla spodok hrnca.

zaprazka

Do hrnca ďalej pridáme múku a dôkladne miešame. Chvíľku povaríme, kým sa to nerozvonia a mierne nezhnedne. Následne vlejeme do hrnca bujón.

huby v panvici

Nakrájané huby opražíme nasucho na panvici, približne 5 minút.

pridame korenie

Do hrnca pridáme, zemiaky, huby, bobkový list, nové korenie a rascu. Varíme približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

polievka sa vari

Vyberieme bobkový list a nové korenie. Prilejeme smotanu, prisypeme nakrájaný kôpor, osolíme a okoreníme. Dochutíme octom a cukrom. Poriadne premiešame. Necháme zovrieť a môžeme podávať.

kulajda

Polievku doplníme vajíčkom. Môžeme ich rozmiešať v polievke, alebo si ich uvarit natvrdo alebo do stratena. Vajíčko do stratena: Do vriacej vody opatrne vložíme obsah vajíčka a varíme asi 2 minúty. Dobrú chuť!

Zaujal vás recept? Objednajte si ho a suroviny vám prinesieme až ku vám domov

Pravá juhočeská kulajda s vajíčkom do stratena

Nutričné hodnoty (1 porcia/100 g): 531 kcal / 212 kcal, Tuky: 43 g / 17,2 g, Sacharidy: 35 g / 14 g, Bielkoviny: 17 g / 6,8 g

Spôsoby doručenia nájdeš na tomto odkaze.

Minimálna objednávka sú 4 porcie.

Suroviny, ktoré ku vám prídu domov:

Hladká múka, Hliva, Kurací bujón, Maslo, Ocot, Repkový olej, Smotana na šlahanie, Trstinový cukor, Vajíčko, Zemiaky, Bobkový list, Kôpor, Nové korenie, Rasca, Soľ, Čierne korenie

2.69

Celková suma je prepočítaná v pokladni

Vyberajte podľa kategórií

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *