Gazpacho (studená zeleninová polievka)

s citrónovo-jogurtovými krevetovými toastami

Pravdepodobne už každý minimálne počul o polievke Gazpacho. Polievka sa jedáva studená pretože má pôvod v Španielsku, kde v teplom letnom počasí príjemne schladí. Je tvorená hlavne zeleninou, a to konkrétne paradajkami, uhorkou a paprikou. Dochutíme korením, rozmixujeme a máme hotovo. My sme si ešte k tomu pripravili krémové krevetové toasty.

#hviezdoukuchyne

Energetické hodnoty pre neuvarené suroviny

1 porcia 100 g
Energia
1364 kJ / 326 kcal
389 kJ / 93 kcal

Tuky

14 g

4,0 g

nasýtené mastné kyseliny

4 g

1,1 g

nenasýtené mastné kyseliny

7 g

2,0 g

Sacharidy

29 g

8,3 g

Cukry

6 g

1,7 g

Vláknina

2 g

0,6 g

Bielkoviny

23 g

6,6 g

Čas

30 minút

Suroviny na 4 porcie

Kapary (g)

15

Uhorka (ks)

1

Cesnak (strúčik)

2

Citrón (ks)

1

Krevety* (g)

300

Paradajka (ks)

4

Chlieb (g)

150

Žltá paprika (ks)

1

Olivový olej (ml)

30

Grécky jogurt* (g)

150

Tmavé balsamico (ml)

20

Drvené chilli

     

Petržlenová vňať

     

Soľ, čierne korenie

     

*  uschovajte v chladničke

Alergény

1. Obilniny obsahujúce lepok

2. Kôrovce a výrobky z nich

3. Vajcia a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich

5. Arašidy a výrobky z nich

6. Sójové zrná a výrobky z nich

7. Mlieko a výrobky z neho

8. Orechy a výrobky z nich

9. Zeler a výrobky z neho

10. Horčica a výrobky z nej

11. Sezamové semená a výrobky z nich

12. Oxid siričitý a siričitany

13. Vlčí bôb a výrobky z neho

14. Mäkkýše a výrobky z nich

Postup

nakrajana zelenina

Dva krajce chleba nakrájame na kocky a presunieme do stredne veľkej misky. Uhorku očistíme, nakrájame na kocky a presunieme do misky. Papriku zbavíme semienok, nakrájame na kocky a presunieme do misky. Paradajky tiež nakrájame a presunieme do misky.

nakrajana zelenina s korenim

Do misky so zeleninou ďalej pridáme prelisovaný cesnak, 300 ml vody, 20 ml olivového oleja, balsamico, soľ a čierne korenie.

rozmixovana polievka

Zmes v miske presunieme do mixéra a mixujeme, dokým nie je zmes jemná. Takisto môžeme použiť ponorný tyčový mixér. Misku presunieme do chladničky.

krevety

Rúru rozpálime na najvyššiu teplotu a rozprestrieme alobal na plech. Krevety rozmrazíme pod tečúcou vodou a presunieme na alobal. Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme polovicou zvyšného olivového oleja. Pečieme v rúre asi 5 minút z každej strany.

dresing

V hlbokom tanieri spolu zmiešame šťavu z citróna, rozdrvené kapary, grécky jogurt, chilli a nasekanú polovicu petržlenovej vňate. Do zmesi prisypeme upečené krevety a premiešame. V rúre alebo v hriankovači opečieme zvyšné krajce chleba.

gazpacho

Z chladníčky vyberieme gazpacho a rozdelíme do misiek. Podávame s jedným krajcom chleba, ktorý pokryjeme krevetovo-jogurtovou zmesou. Toasty aj polievku posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Zaujal vás recept? Objednajte si ho a suroviny vám prinesieme až ku vám domov

Gazpacho (studená zeleninová polievka) s citrónovo-jogurtovými krevetovými toastami

Nutričné hodnoty (1 porcia/100 g): 326 kcal / 93 kcal, Tuky: 14 g / 4,0 g, Sacharidy: 29 g / 8,3 g, Bielkoviny: 23 g / 6,6 g

Spôsoby doručenia nájdeš na tomto odkaze.

Minimálna objednávka sú 4 porcie.

Suroviny, ktoré ku vám prídu domov:

Cesnak, Chlieb, Citrón, Grécky jogurt, Kapary, Krevety, Olivový olej, Paradajka, Tmavé balsamico, Uhorka, Žltá paprika, Drvené chilli, Petržlenová vňať, Soľ, Čierne korenie

4.59

Celková suma je prepočítaná v pokladni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *