Hernekeitto

tradičné fínske jedlo z hrachu a údeného mäsa

Ak nemáme problem sa poriadne predpripraviť pred varením obeda, tak nám tento recept nebude robiť problém. Je to z toho dôvodu, že základom tohto receptu je hrach, ktorý je treba namočiť pred varením. Keď sa na to podujmeme, tak si môžeme pripraviť tradičné chutné jedlo pôvodom z Fínska, a vyskúšať tak kuchyňu aj z tejto časti sveta.     #hviezdoukuchyne

Hernekeitto

Energetické hodnoty pre neuvarené suroviny

1 porcia 100 g
Energia
7187 kJ /
427 kcal
893 kJ / 213 kcal

Tuky

28 g

14,0 g

nasýtené mastné kyseliny

8 g

4,0 g

nenasýtené mastné kyseliny

9 g

9,0 g

Sacharidy

34 g

17,0 g

Cukry

5 g

2,5 g

Vláknina

9 g

4,5 g

Bielkoviny

28 g

14,0 g

Čas

 60 minút

Suroviny na 2 porcie
Kurací bujón (ks)

1

Žltý hrach (g)

100

Údené mäso (g)

100

Žltá cibuľa (ks)

0,5

Mrkva (g)

50

Smotana na šlahanie (ml)

60

Horčica (g)

10

Bobkový list (ks)

1

Majoránka (g)

5

Olivový olej  (ml

20

Soľ, čierne korenie

*  uschovajte v chladničke

Alergény
1. Obilniny obsahujúce lepok
7. Mlieko a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej

Postup

cibula a mrkva

Prvým krokom bude namočiť hrach vo vode a nechať ho napučať cez noc. Na druhý deň začíname nakrájaním cibule a mrkvy. V hrnci rozpálime olej a restujeme ich, kým cibuľa nezačne tmavnúť.

sosovica a mrkva

Pridáme scedený hrach a zalejeme pol litrom vody. Pridáme bujón a necháme zovrieť. Keď  už voda vrie, pridáme aj údené mäso v celku. 

polievka sa vari

Varíme 30 – 45 minút. Čím dlhšie, tým sa chuť mäsa viac bude vynímať v polievke.

nakrajane maso

Mäso následne vyberieme, nakrájame na kocky a vrátime naspäť do hrnca.

okorenime polievku

Polievku dochutíme čiernym korením, soľou, majoránkou, pridáme bobkový list, horčicu a smotanu.

hernekeitto

Ak je polievka príliš hustá, môžeme ju zriediť ešte horúcou vodou, prípadne ďalším bujónom. Dobrú chuť!

Zaujal vás recept? Objednajte si ho a suroviny vám prinesieme až ku vám domov

Hernekeitto – tradičné fínske jedlo z hrachu a údeného mäsa

Nutričné hodnoty (1 porcia/100 g): 427 kcal / 213 kcal, Tuky: 28 g / 14 g, Sacharidy: 34 g / 17 g, Bielkoviny: 28 g / 14 g

Spôsoby doručenia nájdeš na tomto odkaze.

Minimálna objednávka sú 2 porcie.

Suroviny, ktoré ku vám prídu domov:

Horčica, Kurací bujón, Mrkva, Olivový olej, Smotana na šlahanie, Údené mäso, Žltá cibuľa, Žltý chrach, Bobkový list, Majoránka, Soľ, Čierne korenie

4.69

Celková suma je prepočítaná v pokladni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *